The End ………

De laatste keer dat ik schreef was het 11 oktober 

……..en dan schrijven we nu in de nacht van vrijdag op zaterdag, de nacht van 1 november (allerheiligen) en 2 november allerzielen …

Onvoorstelbaar hoe snel iets kan gaan ………. 3 weken geleden was alles nog redelijk gewoon en nu op donderdag 31 oktober om 17.40 uur  stond mijn hele wereld op zijn kop.

Mijn allerliefste eerstgeborene Johanne Nicoline, roepnaam Sanne, bijnaam ‘’ de Freule, Toos, Beb en  Sannie, is niet meer.

Sanne’s dialyses werden moeilijker en moeilijker, Sannie’s botjes zakten ook steeds meer en meer in en een hoge dwarslaesie zat eraan te komen. Pijn werd ook steeds erger en de sonde die er met liefde in was gebracht door Zuster V en Broeder B heb ik er zelf, na overleg met de HA uitgehaald vorige week. Ze had er zo ontzettend veel last van. Sanne’s gevoel was óók deze keer weer goed. De sonde zat vol met narigheid en je zag d’r opknapperen nadat die er uit was. De dag na de sonde verwijdering had Sanne een lunch op de ‘’stal op de Kaag’’ aangeboden door het Ademas huis. Sanne mocht een aantal mensen uitnodigen en er stond een fantastische lunch klaar voor ons. Sanne trok het niet helemaal maar mocht lekker op de bank blijven liggen van de Opperstalmeester Adriaan. Alle lieverds kwamen naar haar toe. Aan het eind was ze afgepeigerd, snel in de auto naar huis maar wat had dat kind een pijn. M’n moederhart huilde. Snel d’r inmiddels hoog/laag bed in en tukken.

Pijn werd erger vorige week, Sanne kreeg een neusspray in overleg met  pijntjesdokter (zo noemde ze ‘m zelf hoor) tegen de pijn. Misselijkheid sloeg ook toe. De scan die gepland stond vorige week en zo ook het consult met Dr W van de Gr hebben we afgezegd en veranderd in een telefonisch consult. Afgelopen maandag was dus Sanne’s laatste dialyse. Deze keer per ambulance. 2 stoere dames die onwijs onder de indruk waren van Sanne’s geschiedenis. Ze waren aan de late kant maar het was het wachten alles waard. De Freule lag lekker te liggen en zei ‘’ ach op deze manier  hou ik het wel vol”, Genoot van de omgeving en de dames . Aangekomen in het Spaarne stond daar de nefroloog, Dr C. D al op Sanne te wachten. Er volgde een zeer emotioneel gesprek,
Dr. D gaf aan dat dit de laatste dialyse zou zijn en Sannie zag ook wel in dat ze niet eeuwig per ambu naar ‘t Spaarne vervoerd kon worden voor de dialyse. Ondertussen liep de kamer vol met allemaal medewerkers, om de beurt of met z’n tweeën om Sanne dag te zeggen. Dr. Dirk van de  pijntjes kwam, Dr. K kwam, Ziekenhuis papa Broeder B, van de onco kwam langs. Kortom, de Freule genoot, zich goed realiserend wat er aan de hand was op dat moment.
Sanne’s verpleegkundige van de dag werd steeds stiller toen de harde waarheid tot ons doordrong. Sanne is met deze verpleegkundige 2 x meegeweest naar Leiden als ‘’object’’ voor een groep studenten  (Zeg ik het goed I? ) Ik kreeg extra kopjes thee, appelsap en krekkers, kortom er was zoveel liefde in die kamer …….. Lieve E en D werden ook steeds stiller. Toen San was afgekoppeld stond daar een haag van allemaal medewerkers speciaal voor Sanne om haar uit te zwaaien (die doodmoe was) Het was zo hartverwarmend en zo emotioneel voor ons allemaal. Thuisgekomen van de dialyse en liggend in dr eigen bedje en  bijgekomen, keek ze me rustig aan en zei’’ 

                                       ‘’De strijd is gestreden’’ 

Per afgelopen maandag was er ook een slaapwacht. ‘n schat van een mens. De verpleegkundige zorg werd opgehoogd naar 3 zorgmomenten per dag. Wat zijn dat een kanjers van Zorgbalans. Niets ten nadele van onze trouwe ‘’douche engelen’’  maar dat weten ze ook. De huisarts kwam sowieso elke dag langs en af en toe ook 2 keer. We mochten altijd bellen.

In de loop van de dagen gaf Sanne aan dat ze bepaalde mensen nog wilde zien om afscheid te nemen. Helaas is dit niet gelukt. Het waren drukke stressvolle dagen met heel veel emoties de afgelopen week.
Uiteindelijk gaf Sanne donderdagmiddag de 31e oktober zelf aan dat het genoeg was. Om 10 over half 6 is Sanne in alle rust overgegaan ………

Sanne’s uitvaart gaat op uitdrukkelijk verzoek, komende week,  in besloten kring plaatsvinden. Hier kom ik later nog op terug. Ondertussen worden we waanzinnig bijgestaan door een fantastische uitvaartbegeleider. 

Het dagboek van een moeder heeft dan ook zijn aller langste tijd gehad. Ik zal nog niet definitief stoppen met schrijven, Ik heb nog genoeg stof tot maar ergens moet het stoppen.

Ik ga niemand persoonlijk bedanken, niet omdat ik bang ben dat ik iemand vergeet maar meer omdat ik de boel nog moet laten bezinken.

Lieve, lieve Sanne, Volgende week maak ik mijn allerlaatste diepe buiging voor je, ik oefen nu alvast even. Waanzinnig hoe je zelf de regie in handen hebt genomen. 12574 dagen heb je mogen vertoeven op deze wereld. Je hebt zoveel mensen kracht, liefde en energie gegeven. Nooit een klacht of een piepje. Nu mag  je uitrusten zonder pijn, zonder zorgen en genieten op je roze wolk.
Zo waanzinnig trots op jou, dappere, dappere Sanne, Ooit, Ooit, Ooit zie ik je weer 


Tot de sterren en weer terug, zoveel hou ik van jou en nog veel meer

J.

2 november hè, doen jullie straks allemaal een kaarsje aan voor de Freule !!!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

5 reacties op The End ………

 1. Jose Straatman schreef:

  Lieve, mooie Sanne!!

  Je strijd gestreden op een manier, waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen. Nooit gemopperd en bij elke tegenslag de moed er in gehouden en zelfs een troost geweest voor de mensen om je heen.!!
  Rust zacht lieve Sanne…..ik zal je blijven herinneren als een mooi, lief, geïnteresseerd, vrolijk en bovenal sterke vrouw en een voorbeeld voor velen.

  Ik wens je naasten en vooral je moeder, heel veel sterkte en kracht om dit verdriet te dragen en een plek te geven…..tot ooit Freule 😘😘

 2. Carla hoejenbos-geertsen schreef:

  Hier zijn geen woorden meer voor!

 3. Nancy schreef:

  Lieve Jool, en mooie, dappere Sanne,
  Wat ontzettend oneerlijk.
  Ik word er stil en nederig van…
  Jool, ontzettend veel sterkte
  Veel kracht en liefde gewenst van ons!

 4. Leanne Jasperse schreef:

  Wat was jij een fantastisch mens lieve Sanne! Jij wilt zelfs op t laatst jouw kracht op anderen over te brengen! Ik maak net als je moeder een hele diepe buiging voor je. En ik beloof je ik zal op haar letten! XXX

 5. Jorika Bloem schreef:

  Lieve ouders, broer en geliefde
  Gecondoleerd met het overlijden van jullie allerliefste Sanne.
  Voor John en mij is de dood van onze heldin verdrietig. Ook wij buigen bij het branden van een kaarsje en zullen haar kracht, moed, optimisme en humor ons blijven herinneren.
  Wij wensen jullie heel veel sterkte en troost bij dit grote verdriet en gemis.

  Jorika en John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *